Rozdíl mezi alergií na bílkovinu kravského mléka a intolerancí laktózy (mléčného cukru):
Alergie na bílkovinu kravského mléka (kassein)
- nepřiměřená reakce imunitního systému
- příznaky: trávicí potíže (průjmy, koliky, zvracení), kožní projevy (atopický ekzém, kopřivka) a respirační obtíže (alergická rýma, astma), v některých případech můžeme pozorovat i neprospívání a chudokrevnost.
- striktní bezmléčná dieta – vysadí se mléko i všechny mléčné výrobky, je nutné se vyvarovat všech zdrojů kravských bílkovin
Laktózová intolerance
- často zaměňovaná s alergií na mléko
- neschopnost organismu strávit mléčný cukr – laktózu
- Jedinci, kteří jsou postiženi laktózovou intolerancí, mají nedostatek enzymu laktázy –> nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu. Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů . Důsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy . Na rozdíl od alergie na bílkovinu kravského mléka se intolerance laktózy projevuje pouze trávicími potížemi – ke kožním ani respiračním projevům nedochází.
- striktní bezmléčná dieta není nutná, postižený většinou toleruje menší množství mléka, jogurty a sýry je možné v omezené míře konzumovat