Pacienti se nás často ptají, jaké diety jsou vhodné při různých onemocnění, či co je dobré jíst/nejíst nebo pít/nepít. Proto bychom vám rádi doporučili některé zajímavé internetové stránky, které se problematikou zažívacích problémů nebo speciálními dietami zabývají. Nejedná se o diety na redukci váhy, ale o zdravotní diety spojené především s celiakií, crohnovou chorobou, ulcerózní kolitidou, alergií na mléko aj.
Dále bychom vám rádi doporučili, kde se můžete bezlepkově najíst nebo kde najít o svých problémech víc informací. Také zde naleznete informace vedoucí k zdravému životnímu stylu aj.
Dole najdete i základní informace k jednotlivým nemocem.
Internetové odkazy o stravování:
VESELÉ BORŮVKY - stránky o různých dietách, mimo jiné i o celiakii, autoimunitě a SCD
UZDRAVTE SE JÍDLEM - stránky o SCD dietě pro lidi s crohnovou chorobou, ulcerozní kolitidou, divertikulitidou, celiakií, cystickou fibrózou, chronickými průjmy, ale i poruchou soustředění, hyperaktivitou, či epilepsií, nebo když máte doma autistu
Internetové odkazy ohledně zdraví:
Crohnova nemoc:
Chronické zánětlivé onemocnění, které se může projevit v jakékoli části trávicího ústrojí, nejčastěji však v oblasti spojení tenkého a tlustého střeva.
PALEO RECEPTY - stránka s recepty pro paleo dietu
CUKR FREE - stránka zabývající se nízkosacharidovou dietou
PALEO - stránka zabývající se paleo stravou
ŽIVÁ KULTURA - stránka zaměřená na speciální stravování GAPS a WAPF
Alergie na mléko
Rozlišujeme mezi alergií na mléčnou bílkovinu (kasein) a mezi intolerancí laktózy (mléčný cukr)
BEZLEPKOVÁ PRODEJNA - informace o bezlepkových potravinách a kde je nakoupit
SVĚT BEZ LEPKU - informace o bezlepkových potravinách a kde je nakoupit
BISTRO OLLIES - dělají i bezlepkové potraviny, dorty aj.
DELIKETO - blog o nízkosacharidovém stravování a recepty.
Histaminová intolerance
HIT (histaminová intolerance) je důsledkem nepoměru mezi přísunem a odbouráváním histaminu v těle. Tato nerovnováha může být způsobena jednak zvýšeným příjmem histaminu v potravě nebo vlastní nadprodukcí histaminu např. u alergických reakcí nebo bakteriálních infekcí.